Positieve Gezondheid is voor mij: Niet alleen kijken naar hoe de patiënt overkomt op het spreekuur, maar ook daarbuiten
“Ik ben huisarts en praktijkhouder in Vlissingen. Samenwerking tussen verschillende partijen is hier heel belangrijk. We willen echt samen kijken hoe we de zorg in Vlissingen toekomstbestendig kunnen maken. In onze praktijk voeren we Positieve Gezondheid stap voor stap in. Een van de belangrijke punten om dit goed in te kunnen voeren, was meer tijd nemen voor de patiënt. Dus zijn we per 1 januari vijftien minuten per patiënt gaan plannen in het spreekuur, in plaats van tien minuten.
Ook zorgen we ervoor dat er iemand anders beschikbaar is voor de spoedpatiënten, waardoor je zeker weet dat je tijdens je spreekuur niet gestoord wordt. Dit zorgt voor meer rust in de spreekkamer, en dat geeft de patiënt meer tijd en ruimte om zijn verhaal te doen. En dat geeft mij als huisarts een beter beeld van de patiënt en een beter gevoel. We hopen vooral dat iedereen zich beter gehoord voelt daardoor.”
Het medisch domein, samen met het sociaal domein
“Het gesprek over Positieve Gezondheid hoeft niet bij elke patiënt gevoerd te worden. We richten ons nu vooral nog op degenen die bijvoorbeeld vaak terugkomen met kleinere klachten. Zo kijken we of er misschien iets onderliggend in de gezondheid is wat we eerder over het hoofd gezien hebben. We hebben ook veel contact met het buurtteam. We werken samen met het sociaal domein en vaak is het zo dat daar waar ons werk stopt, hun werk verder gaat. Ik krijg wel terugkoppeling. Samen bouwen we aan een gezond Vlissingen.
Mijn grootste tip aan zorgverleners: voel je mee verantwoordelijk voor de gezondheid van de patiënt. En dat kan verder gaan dan alleen het vraagstuk waar ze voor op het spreekuur komen.”